
Fläskytterfilé recept – så lagar du det saftigt och matchar med rätt vin
Letar du efter ett riktigt bra fläskytterfilé recept? Här får du steg-för-steg hur du lyckas med köttet och våra bästa tips på vin till.
Fläskytterfilé är ett mört och magert kött som passar både till vardagsmiddagen och till festligare tillfällen. Men det krävs lite kärlek för att få det saftigt, smakrikt och inte torrt. Här får du ett enkelt men riktigt gott fläskytterfilé recept, tillbehörstips och självklart vin som matchar perfekt.
Vill du ha exakt vin till just din fläskytterfilé-middag? I Vinomat-appen kan du matcha dina ingredienser och få personliga vinförslag – direkt i mobilen. Du kan också följa receptet steg för steg och bocka av varje moment.
Recept: Ugnsbakad fläskytterfilé med honung & timjan
Ingredienser (4 portioner):
- 600–700 g fläskytterfilé
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk flytande honung
- 2 vitlöksklyftor, finrivna
- 1 msk färsk hackad timjan (eller 1 tsk torkad)
- 1 msk rapsolja
- Salt & svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Putsa fläskytterfilén fri från hinnor och klappa den torr med hushållspapper.
Blanda dijon, honung, vitlök, timjan, olja, salt och peppar till en marinad.
Gnid in köttet med blandningen.
Hetta upp en stekpanna och bryn filén runt om tills den får fin färg.
Lägg över i ugnsform och sätt in en köttermometer i den tjockaste delen.
Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°C (tar ca 25–35 min beroende på tjocklek).
Ta ut och låt vila i folie 10 minuter innan du skivar upp köttet.
Tillbehörsrecept
Potatisgratäng
Ingredienser:
- 800 g potatis
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1,5 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skiva potatisen tunt.
Koka upp grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Lägg potatisskivorna i en ugnsform och häll över vätskan.
Strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45–50 minuter tills gratängen är mjuk och gyllene.
Gräddig pepparsås
Ingredienser:
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk smör
- 1 msk krossad grönpeppar i lag
- 1 msk kalvfond
- 2,5 dl vispgrädde
Gör så här:
Fräs löken mjuk i smöret.
Tillsätt grönpeppar och kalvfond, låt koka ihop någon minut.
Häll i grädden och låt sjuda i 5–10 minuter tills såsen tjocknat något.
Ugnsrostade grönsaker
Ingredienser:
- 1 zucchini
- 1 röd paprika
- 1 rödlök
- 2 morötter
- 2 msk olivolja
- Salt, peppar och färska örter (t.ex. timjan eller rosmarin)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skär alla grönsaker i bitar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja och kryddor.
Rosta i ugnen i ca 20–25 minuter tills grönsakerna fått färg och är mjuka.
Smörstekta haricots verts
Ingredienser:
- 250 g haricots verts (gröna bönor)
- 1 msk smör
- Salt
Gör så här:
Koka bönorna i lättsaltat vatten i 2–3 minuter.
Häll av och stek dem snabbt i smör i en het panna.
Smaka av med lite salt.
Vin som passar till fläskytterfilé:
- Rött: Pinot Noir, Beaujolais, Barbera
- Vitt: Ekad Chardonnay, Viognier
Vill du ha exakt vin till just din fläskytterfilé-middag? I Vinomat-appen kan du matcha dina ingredienser och få personliga vinförslag – direkt i mobilen. Du kan också följa receptet steg för steg och bocka av varje moment. Testa Vinomat och gör din middag komplett!